Petua Mengandung

Bismillah wa Alhamdulillah

Bercakap tentang mengandung, it can be a senstitive issue to some women. Saya sendiri pernah sedikit stress bila tak bunting pelamin. Hohoho. Tapi saya tak pernah berdoa untuk mengandung cepat-cepat, sebab saya faham dan tahu Allah tahu masa yang sesuai. Dan kita sebagai manusia ni, kadang main minta je, kita tak tahu apa yang Allah tahu.

But alhamdulillah saya pregnant baby Muhammad 3 months after nikaah ^_^

Rupa Clear Blue Pregnancy test masa memula pregnant Muhammad :')


Meh saya share petua untuk mengandung; dari perkongsian, dan juga dari pembacaan:

Telan telur ayam kampung mentah2 –
supaya mudah lekat (ni petua dari nenek)


Cut down caffeine.

Ni tips dari ex- boss. Boss and his wife has been married for nearly 10 years; tapi masih belum dikurniakan cahaya mata. Diorang pulak PJJ, Boss kat KL, wife nya kat German further study. To make it worse, ibu kpd Boss ni siap suggest Boss kawin lain untuk dapatkan zuriat., tapi Boss punya la sabar, Boss kata masih boleh di usahakan. The wife adalah seorang coffeeholic, sehari bercawan-cawan coffee dia minum. UNtil one day, derang dinasihatkan rasanya; to eliminate coffee. Once eliminate coffee, terus dengar berita the wife pregnant! Alhamdulillah, dah lahir pun baby boy nya šŸ™‚ Namanya Ihsan, tapi saye ler tah hape2 tak tengok2 pun lagi šŸ˜›

Saya adalah peminum coffee tegar, tapi once positive pregnant, terus stop coffee. Caffeine ni boleh block darah dari sampai kepada uterus, hence susahlah embryo nak melekat kat dinding rahim nanti, dan embryo pun akan kurang zat. Tapi ada juga kawan- kawan yang ambil coffee, dan berjaya melahirkan anak. Mungkin rahim dia kuat, who knows. But I just wont.

Say No to coffee

Avoid putting your handphone inside your pocket
For husband, avoid putting your handphone inside your pocket near ‘that area’. Sebab sperm mudah terbunuh bila terkena radiasi dari handphone.


GLA Intake

Jika anda mempunyai masalah haid tak teratur, jangkamasa dengan next cycle dalam 2 3 bulan, saya suggest anda untuk ambil GLA untuk menormalkan semula masalah haid ni. GLA juga membantu menyediakan persekitaran yang kurang mencabar untuk sperma berenang dan bersenyawa dengan telur. Selain tu, GLA juga membantu penghasilan prostaglandin di pihak suami. Prostaglandin ni penting supaya sperma yang terhasil adalah berkualiti, dan kuat untuk berenang merentasi uterus untuk bertemu telur šŸ˜‰

Gamma Linoleic Acid (GLA)


Zinc Intake

Jika doctor stress out, berat badan merupakan masalah utama anda belum mengandung, cuba tambahkan food intake. Tapi anda bukannya jenis makan banyak? Jangan risau, kalau appeton weight gain pun tak membantu, boleh cuba pengambilan Zinc untuk menaikkan selera makan. Zinc boleh didapati dlm daging, tiram, dan kekacang.

Zinc juga membantu menambahkan bilangan sperma yang sihat dan kuat; dari pihak suami. Sebabnya zinc ni merupakan salah satu nutrisi penting untuk membentuk bahagian luar sperma, dan juga membentuk ekor sperma.

Zinc Complex

Selain dari tu,
Vitamin B, Vitamin C, dan Vitamin E pun penting untuk usaha mengandung.

Ni saya sambung nanti lah ek šŸ˜‰
Saya suka nak sarankan, pemakanan yang seimbang untuk kita berusaha untuk mengandung, tapi saya sendiri picky eater, dan saya jenis tak makan banyak šŸ˜‰ After all, ia berbalik kepada soal bila Allah nak beri rezeki; TAPI bukan bermakna kita harus pasrah dan menyerah. Sebab Allah takkan membantu orang yang tidak berusaha. Man jadda wa jada – sesiapa yang berusaha, dia lah yang mendapat hasilnya šŸ™‚

Jika anda berminat nak cuba vitamin- vitamin yang saya ceritakan, boleh contact saya; sms/call 0194093457 šŸ™‚ Saya adalah pengedar sah Shaklee Corporation. Insya-Allah, kita identify the real challenge in you getting pregnant, then boleh identify which vitamin suits you and your hubby most, dan kita berusaha bersama- sama šŸ™‚

Advertisements

About Firdaus Azizi

Android Die Hard Fan. Gadget Lover. Facebook Marketer. Blogger. Father. Husband. View all posts by Firdaus Azizi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: