Muhammad’s Eye- Hand Coordination

Subhanallah, dhย  lama tak menulis di blog. Ingat nak tulis pasal vaccine, tapi belum habis2 lagi study.

Hari ni, nk cerita pasal Muhammad dh berjaya achieve great eye- hand coordination control! Bagi seorang bayi, it is a huge thing, ok. Ape tu eye- hand coordination? Ability baby utk control tangan dia. Before ni, baby tak tahu pun dia ada tgn, so tgn baby adalah x aktif mana. Bila dia dh tahu dia ada tgn, tgn dia mula pukul sana sini, but dia blm reti control sepenuhnye.


Utk cube assist improve eye-hand coordination baby, kite blh try gantung toys atas baby, and observe baby akan:

1. tengok je

2. cube reach

3. berjaya reach

4. main2 pukul2 the toys ๐Ÿ˜€

Firstly kami test ngan rattle Muhammad, dia hanya 1.tengok dan 2.cube reach, tapi x berjaya. Then kami beli panda Lamaze, panda ni kaler hitam putih, so Muhammad cam dapat lebih focus dan berusaha lebih gigih.

Alhamdulillah dgn panda Lamaze tu, cepat je dia leh grab panda. Tak rugi beli mahal2 ๐Ÿ˜› Next, baru kami bagi rattle semula, then baru dia dpt grab it at instant.

Hiyarrghh!

 

Meh rasa pulak

Next – batting toys. Before ni, Muhammad tak minat tengok toys kalau gantung2 atas badan dia. Tengok sekali imbas je. Tapi usah putus asa ye ibu, saye cube letak rattle turtle tu atas badan Muhammad betul2. Tangan dia kan dok gerak sana – sini, asek nk memukul benda je.

Jadinye bile letak atas badan Muhammad, dia pun tak sengaja akan terpukul rattle turtle tu, dan Muhammad akn mcm berasa he is in power- kalau pukul turtle, turtle gerak + bunyi! so dia pn akn mula serius cuba pukul turtle smpai rattle tu berbunyi! Its a big achievement for a baby! ๐Ÿ™‚

Next baru saye naikkan level ketinggian turtle supaya Muhammad belajar utk berusaha pukul turtle sampai berbunyi, no matter how high it is. Please note, turtle saye pegang, bukan letak dlm mobile crib. Dan ini lah hasilnye ๐Ÿ™‚

Ape ni?

Cube pegang jap

Eh, bunyi la!

These plays adalah di ilhamkan oleh buku Your Child at Play: Birth to One Year. Beli kat MPH Midvalley.

Pic Source

Bagus aktiviti pukul2 mainan ni, sebab ia nya help baby improve his problem solving skill. Dan develop his confidence, telling him thatย  he is in power and can make things happen ๐Ÿ˜€

Aktiviti2 memegang rattle pula membantu menguatkan otot2 di jari. Sumtimes, for this purpose, I wud give Muhammad different pieces of blanket to touch and chew. Haha. Semua pun nak masuk mulut.

Masa cemni lah, kebanyakan nya kesabaran tercabar. Kengkadang duk dpn laptop, Muhammad nk cabut2 kabel. But always bear in mind, dia nk dok cabut2 tu bukan sengaja, tapi dia nk belajar – apemende yg pjg warne hitam ni, chewable ke, kalau tarik-what will happen, etc.

OK Muhammad macam dah nak terjaga.

Till then ๐Ÿ™‚

Advertisements

About Khadeejah Hasmad

Saya Khadeejah, pengedar sah vitamin semulajadi Shaklee. Saya merupakan seorang suri rumah sepenuh masa dan juga WAHM (Working at Home Mother). View all posts by Khadeejah Hasmad

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: