Stem Cell

Mase pregnant, we used to terjumpe dgn byk brochure stem cell company. Briefly tahu lah ape kepentingan stem cell, tp tak de lah rase cam ‘ohhhh nk kena subscribe ni!’. But tetibe satu hari mase cek – up bulanan, ternampak brochure yg lain dari yg lain. Hehe. Brochure tu nmpk lebih childish, babyish, more frenly. And I picked up the brochure sbb nampak menarik. Kuasa brochure design~~


Tak sangka lak agent company tu tgh dok borak ngan nurse2 berdekatan. Trus agent tu asked me if I’d like to listen for her explanation ttg the company. Tak perlu sucscribe kalau tak mahu, just listen je dia nk citer apa. Hehe. Pandai agent ni. And at last we agreed to subscribe with the company. We didn’t do much study masa tu, agent tu sgt pandai convince 😛 Hohoho.


Mase tu company tu tgh on promotion, bygkan, we only need to pay RM 3K++ (company lain kna byr 5k++ ok~) and dpt stroller combi pulak as free gift! Plus, takyah bayar annual fee sampai umur Muhammad 21 tahun! Huhu, sape tak kelabu mate kan 😉

Recently, sorang junior asked me about stem cell company. Errkk, I kenot advise much sebab kitorg pun macam main amek je mane berkenan. But her query led me to study about what ekceli is stem cell, and what differentiate one company to another. I would love to share with others about my findings, sebab stem cell ni rupanya sangat teramat berharga. And we need to be extra careful when it comes to choosing which company yg akan kite subscribe utk simpan stem cell baby kite.


Stem cell

Stem cell tu ape? If kite bace buku ttg perkembangan bayi dalam perut, kite akan faham yg bayi ni memule terbentuk bile sperma bertemu ovum, dan 1 cell akn terbentuk – ini adalah stem cell! which then berkembang jadi 2 3 4 cell. Kemudian cell2 ni berkembang jd jantung, jd telinga, jd mata, jd mulut, jd organ2 lain dlm tubuh. Cell2 ni juge berkembang utk menjadi darah dalam badan baby, dan juge sistem imunisasi. Hanya dgn 1 cell penting ni, seluruh tubuh bayi yg sempurna terbentuk. Subhanallah, Allah itu sungguh berkuasa! Tp once dh jd mata, cell tu nama cell mata lah.  Stem cell juge dikenali sbg “master cell” atau sel induk, dalam bidang perubatan stem cell di gunakan utk produce more blood bg pesakit anemia atau leukemia, menyembuhkan cancer, and so much more!


Basically ada 3 cara utk kita dapat kan stem cell; extraction dari:

* Tulang sumsum

– perlu melalui pembedahan, dan x gerenti blh dpt byk stem cell yg hidup.

*Darah periferi/ periphereal blood

– tak dapat byk stem cell se banyak daripada tulang sumsum, dan juga stem cell dari darah periferi tak se kuat stem cell dari tulang sumsum

* Darah tali pusat/ cord blood

– x perlu lalui pembedahan utk mendapatkan stem cell, cara yg sgt mudah dan tak berbahaya. stem cell yg plg reliable antara 3 stem cell.


Cord blood adelah darah yg di ambil dari tali pusat baby immediately after baby is born. Peluang utk collect stem cell dari cord blood hanya ada sekali sahaja – immediately after we safely deliver our baby, slagi pulses pd cord tu masih ada – which means masa utk ambil adalah sangat2 singkat. Lepas tu dah takde chance nk collect stem cell from cord blood. Most private hospital, they just clean up the blood macam darah2 lain. Govt hospital pulak collect the blood without acknowledgement from the parents, and store it dlm bank darah negara. Cord blood stem cell is very precious asset we have to keep.


Why stem cell from cord blood?

Semua nya kerana if possiblity anak kita, or family members, or our parents who might possibly di jangkiti penyakit leukemia, blood disorder, cancer, autoimmune disease, and we need to find donor utk donate their stem cell if tak mau lalui rawatan kemo or ambil high dose of dangerous steroids. Please click here utk list penyakit yg insya-Allah blh di ubati menggunakan stem cell dari cord blood. We don’t pray for the chronic diasease to come by, but by storing cord blood stem cell boleh lah di katakn seperti ‘sediakan payung sebelum hujan’ for our family’s health. Rawatan menggunakan stem cell dari cord blood adalah lebih effektif, tak de side effect and insya-Allah cepat sembuh, berbanding rawatan lain cam gune kemo – side effect akan dapat second cancer lepas kemo, or rawatan utk autoimmune disease – need to take high dose of steroid which who knows boleh affect body’s organ.


Please click here, a true story which then membuat kan saye rase, syukur saye store cord blood stem cell… Please note that stem cell dari baby kite blh juge di gunakan oleh his siblings, we as his parents, his grandparents or even strangers – given that HLA match receiver is 67% match with our baby.


Comparing stem cell from cord blood, with stem cell from other source

Stem cell dari cord blood is younger which means stem cell dari cord blood lebih pandai menyesuaikan diri dalam sistem badan mana2 penerima berbanding stem cell dr tulang sumsum atau darah periferi – perkara ni penting supaya bila transplant berjaya di lakukan, penerima stem cell tak dapat side effect yg pelik2. Stem cell dari cord blood juge lebih immune kepada infections and viruses berbanding stem cell dari tulang sumsum/ darah periferi.


If pesakit nak gune stem cell dari tulang sumsum, pesakit perlu 100% HLA match dgn donor. And if kalau ye pun 100% HLA match dapat, dan transplant berjaya dilakukan, ada possibility pesakit di serang GvHD. Pesakit juge berisiko utk di jangkiti virus semasa transplant di jalan kan. But if pesakit nak gune stem cell dari cord blood, pesakit tak perlu 100% HLA match with the donor, cukup 67% HLA match. Kebarangkalian utk mendapat GvHD adalah kurang if pesakit ambil stem cell dari ahli keluarga sendiri.


HLA adalah human leukocyte antigen. Kite inherit 50% from our mother, 50% lagi from our father.  Ia adalah 6 protein dalam sel darah putih dan tisu2 lain dalam badan. GvHD pula adalah graft vs host disease, ia adalah situasi di mana, cell donor serang cell2 dalam badan pesakit setelah transplant berjaya di lakukan. It happens sebab cell donor recognize badan receiver as foreign and can lead to death. Make adalah lebih baik if kite nk gune stem cell utk cure chronic disease, we use our own or our family members’


Cord blood stem cell di katakan hanya berjaya if guna dalam transplant utk kanak2 atau org dewasa yg bersaiz kecil. It is true, but on the positive side, we can grow cord blood stem cell sebelum transplant, atau guna lebih dari satu unit stem cell untuk transplant. Please refer cni utk jumlah stem cell yg diperlukan utk transplant.


Dalam islam pula, hukum storing stem cell for medical purpose adalah harus. Click sini for more info.

Choosing cord blood bank

Currently kat Malaysia ada banyak cord blood bank.

But I only know of these 3.

Cell Safe International Group

 

StemLife

CryoCord Sdn Bhd

As customer, adalah amat perlu utk kita siapkan diri dgn sedikit ilmu pengetahuan sebelum jumpe agent yg biasanya akan habis2 an promote company dia. And bear in mind, biasanya cost utk simpan cord blood ni bukan murah, thus, we need to make sure that every cents is worth spending.


Cemane pulak kite nak pilih which cord blood bank is the best? Here are the checklists we need to go through.


1. Accreditation and standards.

Parents di sarankan utk memilih company yg mempunyai AABB accreditation. AABB ialah American Association of Blood Banks, they have set satu standard utk perkara berkaitan blood and cord blood. Utk company yg jd member AABB, AABB dh sesiap cek whether company tu ikut standard ke tak before accredit company tu. Analogi mcm kalau kt nk beli brg letrik, nk kna cr cop sirim, br kt convince yg brg tu reliable. Mcm tu juge la cord blood bank n AABB.

AABB

2. Processing

i. Safe, painless, fast

Collecting cord blood adalah selamat dan tidak membahayakan bayi atau ibu. Proses collect cord blood juge cepat, dan tak menyakitkan. So far I remember, I don’t feel anything, just trase bile nurse amek my own blood kat lengan, right after Muhammad kluar utk drg buat test nanti.


Collecting cord blood after delivery – source

 

ii. Collecting cord blood

Ada 2 cara utk collect cord blood., dgn membiarkan darah drip ke dalam bag, atau dgn mengambil darah menggunakan syringe. Cara mengambil darah menggunakan syringe is better sebab cara ni assure lebih byk volume cord blood dpt di ambil.

 

iii. Cord blood’s container

Cord blood yg di ambil hendaklah di simpan dlm container yg di sediakan oleh company cord blood bank. Container yg meet requirement setakat ni ialah; cryo bags dan cryo vials. But by 2007, AABB require sume company yg accredited with AABB utk gune cryo bags sahaje.

 

Knape AABB suruh gune cryo bags sahaje, dan bukan cryo vials?

*AABB concern dgn issue labeling. Vial adelah terlalu kecil, sebesar jari kelingking je, thus tak mudah utk label all the information required on one cryo vial.

*Cryo bag juge adalah lebih “tertutup” berbanding cryo vial, hal ini blh mengurangkan possibility utk accidental contamination dan possibility utk mix – up cord blood org lain.

*AABB mahu kan container yg simpan cord blood ada segment tubing system. System ni membolehkan cord blood utk di test utk make sure kite ni betul2 pemilik cord blood tu, in case cord blood is needed  utk transplant.

Click here for AABB further explanation.


Cryo bag – source

 

Cryo vials – source

 

Certain company masih menggunakan cryo vials. Biasanya agent suggest vials sebab company tu tak mahu spend more on additional expense utk new cryo- bags system. New cryo – bags system adalah mmg lebih mahal drp cryo vials, and consume more space in freezer. Agent akan cuba convince customer dgn btau that using vials is better sebab kalau nk test cord blood, hanya sikit darah akan di ambil dari vials, dan keseluruhan darah di usik.


iv. Delivering cord blood

Semasa dlm proses menghantar cord blood dari hospital ke lab, stem cell need to be kept at room temperature, tak boleh terlalu panas atau terlalu sejuk, or else stem cell akan rosak. Cord blood mestilah diproses within 48 hours of birth, kalau tak, dh x valid utk preservation.

 

v. Storing cord blood

Cord blood perlu di simpan dalam freezer, sebab freezing wud help cord blood stays “young” and tak effected/damaged by environment atau viruses. Ada dua cara utk simpan cord blood. Either simpan dlm tank of liquid nitrogen, atau simpan dalam tank of vapor nitrogen. Storing cord blood in vapor nitrogen is better as it prevent cross contamination among cord bloods, and prevent transmission of disease from surface of one container to another.

Tank to store cord blood – source


3. Company stability

i. Financially stable

Amat penting untuk memilih company yg financially stabil, bear in mind, kite amanahkan company ni utk simpan cord blood stem cell baby kite for at least 21 YEARS! Kalau company tu tak stabil, cene lak dia nk provide all the technology and high – end facility utk ensure yg cord blood stem cell tu viable and safe.


ii. Not public listed

Parents juge di nasihati utk tidak subscribe pd company yg public listed. Hehe. Ini bukan sy punye personal opinion ye. Public listed tak semestinya bagus. Kite tak nak lah the stability of our baby’s cord blood bergantung pada naik turun nya stock market. Takut nanti, bila saham jatuh, duit takde, segala necessary things to keep cord blood stem cell pun terjejas, contoh – things mcm letrik utk make sure nitrogen tank tu berfungsi. Dan ada possibility duit yg kite laburkan utk store our baby’s cord blood di salur kan pd tempat lain mcm kpd marketing, or risky research yg these companies hope appeal investors.


4. Scientific Expertise

Don’t be excited by nama doctor yg femes kat company tu. Sumtimes company tu just pinjam name doctor tu utk attract customers, but the doctor didn’t bother about the company. Seeloknye before pilih company, study info kat dlm site or info yg agent provide. It helps us to evaluate the real quality of the company. And don’t blindly trust the agent.


5. Customers’ right and price protection

Read carefully the contract between you and the company. Please refer here for more detailed questions to asked. We are customers, tanya je apa2 yg kite nk tnye agent. Make sure sume sweet promises adalah di documented. Hehe.


Saving cord blood stem cell is important if parents mahu assurance utk kesihatan anak atau family member in the future. Tapi kalau tiada family member berpenyakit pelik2, kite boleh je donate cord blood stem cell tu. We personally decided utk store Muhammad’s cord blood stem cell sahaja. We don’t plan to save his siblings’. Tp kalau ada duit lebih, maybe blh dipertimbangkan 😉 Hehe.


Hopefully my sharing wud help parents out there yg masih berkira2 ttg stem cell company, and masih confuse ttg apa beza one company to the other. Sharing is caring 🙂 Feel free to browse the sources of all the info in this entry. All the sources are non – profit organizations, unbiased dan takde kaitan with mane2 stem cell company.


Wikipedia – Sel Punca

Save the Cord Foundation

Parents Guide Cord Blood

Cord Blood Association of Canada

 

Disclaimer: I am not stem cell expert. I don’t even graduate from medic school. I am not an agent of any cord blood bank. All infos are extracted from non – profit organization who wish to educate public about the precious cord blood stem cell. Please visit the source for more detail info.

Advertisements

About Khadeejah Hasmad

Saya Khadeejah, pengedar sah vitamin semulajadi Shaklee. Saya merupakan seorang suri rumah sepenuh masa dan juga WAHM (Working at Home Mother). View all posts by Khadeejah Hasmad

8 responses to “Stem Cell

  • Lynn Nasir

    assalamualaikum wbt..

    thanks for sharing!! dah lama saya ingin tahu tentang ini. selepas dua org anak, baru diberi kesempatan oleh Allah swt utk ketahuinya dari artikel puan. akan buat more research ttg ini dan mula menabung. hehehe! kot la bersalin lg in de future..

  • pu3natul

    Thanks for sharing.

    If you don’t mind, I would like to share your entry in my blog as well.

  • khadeejah hasmad

    lynn: welkam 🙂
    pu3natul: blh saje 🙂

  • Stem Cell « Our Journal: This is us

    […] words. Kinda forgot the ins and outs that was explained to us during IY time. Then today I found this blog.  I know I wouldn’t be able to say it as good as she did. She really did her homework. With […]

  • hafsah

    salam deeja.. ko subcribe dr company mane ek? camne cara die amek mase bersalin tuh? i mean ade agent die dh tunggu mase bersalin ke ape??

    • khadeejah hasmad

      hafsah,

      wslmwrt.
      subscribe cell safe. btau drg due date, seeloknye ms masuk labor room btau. tp drg x tunggu kat spital. mase bersalin, doc yg amek. lpas tu kol company dia utk amek stem cell dr hosp. drg dtg right away- maybe sbb tmpat drg ngan hosp tu pn dkt..

  • hakita

    Alhamdulillah, such a very useful information. And I am glad that you had made a right decision. Anyway saya nak share from a leukaemia patient carer point of view, referring to the following quotation:

    “Semua nya kerana if possiblity anak kita, or family members, or our parents who might possibly di jangkiti penyakit leukemia, blood disorder, cancer, autoimmune disease, and we need to find donor utk donate their stem cell if tak mau lalui rawatan kemo or ambil high dose of dangerous steroids.”

    Saya rasa ada sedikit misleading information from the statement. Setahu saya anyone who are being diagnosed for blood disorder diseases especially leukaemia has to undergone induction chemotherapy and a few other chemotherapy sessions before performing any stem cell transplant. In short chemotherapy is required to kill all those leukemic cells (in fact it kills all rapid growing cells) to make sure that the patient is in full remission before they can be supplied with the stem cells.

    Indeed stem cells can do wonders, kita berusaha serta berdoa dan yang selebihnya kita berserah kepada Allah.

  • izzlorna

    slm sis 🙂
    info yg sgt berguna!
    tqvm…moga sy juga diberi rezki mendapat zuriat oleh swt pada masa2 akan dtg..dan kena save budget byk juga ni nk wat stemcell 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: