3-months Muhammad

Bismillah wa Alhamdulillah.

Kalau kira ikut bulan islam, Muhammad dah more or less 3 bulan 20 hari. Kiraan sebulan 30 days. Tapi kalau ikut kalender Masihi, Muhammad dh more or less 3 bulan 15 hari.

 

@Mutiara Johor Bharu

 

What has he achieved? Lots πŸ˜€ But I’d rather let him enjoy his babyhood rather than rushing him to achieve sumthing.A well rounded child derived from a contented childhood πŸ˜‰

Early in the morning, kami akan bangun subuh bersama. Sebab Muhammad suke lah nak nyusu waktu subuh. Sumtimes bile kitorg teramat letih sampai xdpt bangun, he’ll be our subuh alarm clock! After subuh kengkadang baca qur’an, kengkadang kalau muntah susu, jadi lah sesi tukar baju and diapers sambil main.

 

Assalamu’alaykum ummi abiy!!

 

We had breakfast ‘together’. Kitorg makan kat meja, Muhammad duk dlm oncer. Hehe. Borak2 ngan Muhammad sebab suka amek gambar dia gelak + senyum πŸ˜‰ Then hantar abiy pi keje. Pastu sesi playtime ngan Muhammad. Read play as learning. Setiap detik yg berlalu dlm kehidupan baby, he is learning sumthing. Maka adalah vital for his mother to search and play sumthing yg good for his brain, as well as physical development.

 

Chit -chatting during breakfast πŸ™‚

 

Pagi2 jemur baju same2. Hehe. Saye jemur, Muhammad tengok. I narrate to him wutever I do, so that ada conversation antara kami, dan Muhammad tak rasa di sisihkan. Erkk..

 

Masak pun bersama. Dari preparation hingga ke aktiviti memasak. Cumanya kalau nk blend tu, kena extra aware sket. Muhammad jenis sensitif dan cepat terkejut, bunyi blender yg kuat blh buat dia menangis. How I wish if ada blender yg tak berbunyi :/

 

Teman ummi kat dapur πŸ˜€

 

Muhammad masih practice to roll over. Mase 2 bulan ade la mengiring, tp x lama. Pastu baring balik. Skarang mengiring siap angkat2 kaki lagi. Huhu. Ada lah jugak nak cuba terbalikkan diri, tapi masih belum berjaya. Assisted roll over tuΒ  ada lah, bila mak dia geram dgr Muhammad jerit2 sebab x dpt meniarap. Bila dah meniarap, jerit2 nk angkat kepala pulak. He enjoyed being on his tummy. Suka turn kepala to left and right bila rasa ‘ehh, saye dah meniarap!’ πŸ˜›

Assisted roll over! Hihi

 

Tummy time bagus untuk kuatkan muscle2 baby yg akan dia gunakan bila dia nk ngengsot2, crawl. And also for his neck muscle. Sumber di sini.

 

Muhammad juge dah pandai gelak kuat. Sejak my mother tickle dia hari tu, i realized, Muhammad dah ada sense geli kat whole body. Hoho. Bila kena tickle, Muhammad gelak cam toddler pulak πŸ˜‰ Dalam majalah Pa Ma and website yg sy dh lupe katne, ada mention tickling is good for brain development, tp tak leh la over tickle. Tickling ni mcm kite naik roller coaster, sikit- sikit to seronok la, tp kalau terlalu byk blh jd pengsan atau muntah T_T

 

Control gelak kena geletek πŸ˜‰

 

Muhammad didapati semakin suke berborak dgn macam2 objek. Contohnya dgn our stand fan. Haha. At first Muhammad nangis tgk stand fan tu gerak2, later i showed him yg we can control the movement. Since then, Muhammad has become friends with the fan and frequently on conversation with it. Hehe. Mungkin dia sng analisa the construction of the kipas, how long it takes for the kipas to turn from right to left, what happen to the air breeze if the kipas turns, etc. Babies learn a lot even from one object.

 

Dan Muhammad juge suka membaca! I have shared in the previous post that baby loves looking at contrast color black and white, and also red and white. Makenye, secara tak sedar, tengah tukar diapers Muhammad, dia tenung je kat botol wiper tu, pastu dia borak ngan botol tu, pastu dia gelak. Sebab kat botol tu tulisan kaler hitam, background kaler putih -__-Β  And dia juga suke tenung plastic roti gardenia. Kat area yg background warne putih, tulisan warne merah. As well as staring our bedsheet yg kaler merah + putih and piece of cloth yg ade kaler hitam putih.

 

Hmm, complicated gak instruction ni o_O

 

At this stage, ekceli they are studying and familiarizing themselves with the new symbol appear in their life. The letter A is a new symbol, the word ‘baby’ is a new symbol for them. Later if we keep reading to them, it make sense to baby yg symbol2 tu ada meaning, and we can use it to spell sumthing.

 

Muhammad juga suke makan tangan. Haha. Kalau boleh satu tangan tu dia nak masukkan dalam mulut. At this age, kalau boleh baby nk test and analyze, apa rasa sesuatu object. Bila dapat pegang object, kalau dia suka, dia masukkan dalam mulut. Kalau x suka, dia lepaskan balik. It is important for us to encourage baby pegang macam2 benda, utk improve his motor skill. Tangan tu lah yg perlu di latih so that nnti dia boleh pegang pensel utk menulis or pegang pinggan/cawan properly for his meal.

 

Nyum nyum nyum

 

Current favorite hobby? Minta abiy fly kan diaaaa. Wahahahaha! Berapa kalori agaknya yg hilang kalau nk fly kan Muhammad. Hihi

 

Macho tak saye terbang πŸ˜€

 

And we have our own peekaboo version πŸ˜›Β  Bila nak pakaikan baju sarung kat kepala, we first tell him ‘Jom main ‘Mana Muhammad?’ ‘ Hehe. Then dia akan gelak2 cooooooomel. Alhamdulillah mase sarung baju dia tak menjerit. Lepas dpat sarung baju kat kepala, cakap ‘Chu(Tu) pun Muhammad!’ πŸ˜€

 

Mana Muhammad?!

 

I wish to seek more activity to engaged with my baby. I know Muhammad learns sumthing new altho’ I repeat the same activity. Tp mak nye lah yg cepat bosan. Haha. Thus, lets seek for activity yg boleh boost baby’s brain development, as well as physical development! πŸ˜€

 

Advertisements

About Khadeejah Hasmad

Saya Khadeejah, pengedar sah vitamin semulajadi Shaklee. Saya merupakan seorang suri rumah sepenuh masa dan juga WAHM (Working at Home Mother). View all posts by Khadeejah Hasmad

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: