Saya Mahu Tunjuk Ajar Pn Halimahton dari Learnerade.com

Saya mahu Muhammad menjadi sehebat Muhammad Al-Fateh, menjadi ketua negara dan mampu menakluk negara besar pada usia  remaja. Saya juga mahu Muhammad menjadi pemimpin negara sehebat Umar Abdul Aziz, di mana semua rakyat nya menikmati kemakmuran dan hasil negara. Sehingga kan  tiada rakyat lagi yang layak untuk menerima zakat. Saya mahu permata hati saya mempunyai akhlak yang sempurna, sesempurna yang mulia Muhammad s.a.w, kelembutan dan sikap berlemah lembut dengan semua manusia dan haiwan, yang membuatkan seisi dunia menangisi pemergiannya tatkala dia menghembus nafas terakhir.

Searching For Proven Technique

Tapi macam mana pulak saye nk shape my Muhammad to be those great figures? Saya sentiasa terfikir2. Sekadar menjaga pada tempoh mengandung, tak cukup. Sekadar sentiasa bawa Muhammad pergi program/usrah/ ceramah, tak cukup.

 

Muhammad b Ahmad Zahid

Later saye di temukan dengan sebuah artikel tentang adik Muhammad b Ahmad Zahid dlm majalah anis. Subhanallah, bukan saye sorang je dalam dunia ni nk anak Berjaya pelbagai bidang rupanya. Saye tak pernah pun tgk akademi al-qur’an, tp bile baca cerita dalam majalah anis tu, saye rase every parents is capable to shape their children ikut apa yg derang mahu, its just the matter of kesungguhan. And recently baca artikel tentang Muhammad dlm kosmo, ohhhhh, rupanya dia bukan sekadar di didik menghafaz qur’an! Dia juga di asuh menyertai macam2 kelab, dan dia manage to do the best dalam kelab yg dia join. Hoho. Hebat mak apak dia!

 

Excerpt Dari Majalah Anis Edisi Nov 2010

 

Darwisya Adriana bt Rozali

Saye pernah juge baca blog adik darwisya n darwisy ttg bagaimana drg able to memorise the whole qur’an by the age of 3! Her mother set 30 minutes per day to teach her children. Tapi  saye bukan jenis disiplin cemtu. Alangkah nk makan noriday pun, kena letak reminder -__-  Cene pulak la nk set2 masa.. Kalau boleh saye nak anak saye asked utk di ajar 😀  Namun saye tetap kagumi kesungguhan ibu darwisya. Dia menunjukkan yg tiada perkara mustahil dalam dunia. Dia even further anak dia ke sekolah arab lepas anak dia able to hafaz qur’an. Bagusnyaa, sebab ada follow-up, bukan bila anak dh pandai, mak pun stop educate. Huhu.

 

Generasi Al – Qur’an, Harian Metro June 2010

 

Rania Qarissa bt Rizal & Rania Quzayra bt Rizal

And recently saye juge terbace tentang baby genius qarissa and GBOB acitivities. Tp kalau ikut cara the mother, mcm kena jadi kaya kalau nk anak genius. Huhuhu. Set little readers, mcm2 jenis DVD lah, beli blocks utk stimulate anak, etc. Hubby saye belum jadi manager lagi.  But I admire the spirit of the mother to encourage learning to her daughters, and to her playgroup customers. Dia tak lokek ilmu, tak tamak duit.

 

Excerpts dari Harian Metro, Feb 16th

 

Einstein Never Used Flash Cards

Masa pregnant, I bumped into buku Einstein never used flash cards. Boleh di dapati di Kinokuniya KLCC. Buku ni memang best la. Sebab dia remind kita, no harm if anak tak boleh membaca at young age, sebab Einstein pun bukan yg top at his class. Tp what Einstein discovered during his adulthood made a big change in science history. Buku tu ajar how to fully utilize alam sekitar untuk ajar anak, instead of suruh anak duduk depan, then kite flash our flash card. Hoho. Menarik sbb dia bg few examples of activites. Takyah kluar satu sen pun 😀 backyard rumah pun boleh jadi tempat blajar science, and even mase travel in the car kite leh ajar anak kite about shapes and numbers, rather than beli buku pasal shapes and numbers~ Keynya, parents perlu be more creative sbb budak sentiasa ready to learn.

 

Einstein Never Used Flash Cards

 

Pn Halimahton Yusof

But the best book I’ve bumped so far is, Genius in 28 Steps by Pn Halimahton. Buku tu tak lah banyak gambar or font cam best, sebab dia ebook., tp sebab author nya ada pengalaman ajar LIMA org anak sehingga Berjaya jadi genius at very tender age, made me really look into the methods 😀 In addition, Pn Halimahton mase tu single mother sbb hubby dia masuk jail for long time, and she use very cheap method to produce prodigies. Dia sniri kata tak sangka lak anak dia jd genius! Btw, ingat nk ajar anak ni senang ke? Haha. Saye ingat lagi mase sy skolah, mcm2 excuse buat kat mak sebab malas belajar, mak sabar je layan.

Genius in 28 Steps

 

Method dia yg paling penting, love your child. Itu saja. Even fundamental basic yg dia suggest, takde pun sebut flash card. She insisted on starting young, but never push your child, or your child akan burnt out. Yang bestnya, sebolehnya dia kata, jangan set target utk anak2, let them enjoy the learning. Dia ajar how to make kids love to learn, instead of rase terpaksa to learn. Oh ini yg saye mahu! Bila anak dah suka nk belajar, next step mmg kita dh takyah susah2, sekadar pantau je.

 

Imitate The Success Ones

Saye lebih teruja ingin meniru jejak langkah ibu yg dah berjaya membesarkan anak hingga dewasa. I believed Pn Halimahton dah lalui bermacam onak duri dalam nak raise her FIVE kids, all by herself. Pulak tu sume anak dia prodigies! Same juge, saye lebih suka refer pada my own mother whom Alhamdulillah teach each one of us and raised us all hingga kami berjaya menjejak kaki ke universiti. My mother and Pn Halimahton common points are; they are old folks, byk makan garam compared to young mothers. They know more about child educating, do’s and donts. Furthermore, with the fact they raised 5 or more kids make them better at mothering and tahu lebih banyak asam garam dalam mendidik anak2. Kesabaran ibu, ketabahan ibu, those are things that I wish I can imitate.

 

Oh cerita tentang anak Pn Halimahton- Sufiah Yusof tu, mmg disturbing. But after i read her explanations in their blog, which I read ms my final year kat UTP and blog tu sekarang dah x activate, I came to understand a bit.  It wasnt because the mother put pressure on her child, sebab she hardly did. It was because the child herself, and maybe sesikit ada faktor ayah dia.

I learnt a lot from my own mother about bonding with your children. Dari kecik sampai universiti mak sangat rapat with us. Apa2 perkara msti nk citer ngan mak though mase kecik mak sangat garang. Haha. Tp dh kawen ni lain lak, lebih kepada hubby 😛 And since i have only sorang adik lelaki, dia sorang je lain sikit in the family. However, di sebabkan kelainanan itu lah, I learnt a lot about raising boy, he did share with me, how shud a boy be treated. Hoho. Mind you readers, my siblings consist of FIVE girls! one boy. The one boy ni, he’ll either be very soft or sangat ganas. He is the sangat ganas ones. Haha.

And bab instill kepentingan ilmu agama, I wud love to imitate my own parents, and the parents of Muhammad b Ahmad Zahid. Ilmu agama perlu kita letak as foundation before kita further to other ilmu. Kalau tak, nnti jadi lah bila budak tu stress, dia buat mnde yang di larang oleh Allah.. macam Sufiah tu la, na’uzubillah.. Atau jadi lah budak tu berlagak ingat dia pandai sbb dia dilahirkan pandai, bukan sebab kurniaan Allah pada dia. Islam itu adalah cara hidup, that’s why I wish to prioritized ilmu agama. Tapi kalau kedua2 ilmu dunia dan agama dapat dipelajari simultaneously, that’s even better 🙂

 

Current Effort

For the time being, I do what I managed to do.

 

Ajar Qur’an

Cam ajar Muhammad surah al-qur’an. Oh rupanya senang nk ajar baby. Sebab dia tend to follow whatever is fed to him. Masa main2 ngan dia, kite recite lah surah2 pendek dalam nada menyanyi. I read from one website (lupe kat mana :/), bagus utk ibu selalu nyanyi nursery rhyme to baby, sebab ia akan help baby utk jadi problem solver.

 

How? Bila kite nyanyi, baby nak ikut. Untuk ikut, baby needs to listen very carefully. So dia akan cuba sikit2 sampai dapat ikut kite. Jadinya, method ini amatlah sesuai dirasakan if nak Muhammad hafaz qur’an start dari sekarang.

 

And we had also attended Al- Baghdadi class.  A method where student & teacher wont feel stress utk ngaji. Alat ketuk tu dikatakan helps student untuk rasa fun and stay more focus to the lesson. Saya tak pasti sebab belum cuba kat Muhammad. Tapi insya-Allah, nanti dia dh boleh pegang bende ketuk2 tu, kite tgk keberkesanan method ni 😉

 

Attending Kelas al-Baghdadi

 

Play!

And we played a lot with him. Baby learn tru play! – kata buku Einstein Never Used Flash Cards. Bila cium Muhammad, btau la kite cium pipi dia ke, hidung dia ke – it helps him to learn about his body. Main2 gerak tangan Muhammad, gerak ke kanan cakap – tangan superstar ke kanan! Kalau gerak ke kiri cakap – tangan superstar ke kiri! Huhu. Indirectly I taught him about direction 😉 and make faces to him utk promote his ability to solve problem. Dia akn cuba ikut mimic muka mak. Once dia cuba2 and lastly menjadi, dia dh jd a great problem solver! He is struggling using his brain to think how to imitate faces.

 

Gaya Superstar Baby 😉


Reading

Tentang membaca pulak, mak advised that using phonics method is one of the best way to learn English. As well as key word, cam buku ‘Peter and Jane’ dari Ladybird. Kitorg sume blaja baca english guna set ni – set zaman kitorg lebih comel 😛  Buku tu akan first tunjuk gambar budak laki, dan muke surat sebelahnye tulis P E T E R. So baby takyah eja, trus dia tahu tu perkataan peter, mcm lah kite yg dewasa ni, bile tgk papan tanda jalan raya, kite tak eja satu2 kan? Tengok perkataan tu trus dah boleh baca.

 

Peter and Jane Series

 

I haven’t yet prepare any flash card, mahal nak beli, jua malas nak buat. Huhu. Oh baru belajar dgn akak dlm Malaysian Parenting Page, rupanya sempoi je ajar anak membaca! Just read the story book to him, and he will learn to spell by himself! Very convenient! Patut pun, pagi tadi saye bacakan buku Himpunan Kisah Haiwan Teladan dari Al-Qur’an, biasanya Muhammad akan tengok gambar dalam buku. Tapi pagi tadi, dia tgk perkataan je. Lama pulak tu, siap senyum2 lagi. Rupanya dia tengah mengeja laaa 😀

 

Haiwan Teladan dari Al – Quran


Ok, takyah buat flash cards 😀

 

Parenting Knowledge

Tentang parenting pulak, saye cam teruja nk attend parenting seminar by khalifah institute. Sebabnya khalifah institute ni macam ajar parent utk berhadapan and handle anak2 secara berhikmah dan lemah lembut. We also baru ordered buku ‘Discipline Without Shouting or Spanking’ kat MPH – kena order sbb kino and MPH dah out of stock, recommended by kak Yent. Saye refer both khalifah method and the discipline book as, parenting Muhammad in gentle way.

 

Discipline Without Shouting or Spanking

 

Saye seboleh mungkin tak mahu marah Muhammad. Saye pernah terserempak a mother tengking anak dia kat Sogo sambil tarik telinga anak dia. Astaghfirullah. Anak dia jerit ‘Sakiiit’ sambil menangis. Dalam hati, saye turut menangis… 😥 Sambil berdo’a, Ya Allah.., janganlah jadi kan saye macam ibu itu, atau lebih teruk dari ibu itu.. Kalau saye marah anak saye, pada sape laa dia nak ngadu.. How parents treat their children will shape the children’s behaviour.

 

What Pn Halimahton book’s taught me

Focus

Above all, I still feel fundamental yg di suggest oleh pn halimahton beats all. First we need to train our baby to focus. How do we gained their focus? Buat lawak ngan baby. Haha. Borak2 ngan derang, play with them.

 

One proven technique, show them objects yg ada stripe black and white. Sy belajar dari buku how to have a smarter baby.  Sebabnya baby baru lahir ni vision dia blur, so sume mnde pun dia nmpk cm bluuuuurr aja. To help him improve his vision, kite tunjuk pada dia sumthing yg berwarna kontra. Buku ni sangat menarik sebab dia ajar kite stimulate baby dari newborn, stimulating all senses. And in cheap way. Contoh nye kalau kite takde duit nak bli permainan hitam putih, kita boleh buat sniri permainan tu – ada instruction lagi how to do. Veeeery convenient 🙂

How to Have a Smarter Baby

 

We showed Muhammad the hand and foot strip dari Lamaze, and dia sangat suka bila dok Hotel Maya if abiy ada meeting kat KLCC, sebab furniture nye sume warna hitam putih. And recently, tak sangka ada pulak buku Black and White! Found it at MPH Midvalley. Walaupun buku ni takde color, but Alhamdulillah Muhammad sangat suka.

 

Black and White Book


Suka Baca Buku 😀

 

What I observed, he’s able to lengthen his attention span sampai boleh jadi habis baca satu buku pun, dia still tgk pada buku. If not, he tends to gaze around, tak berminat. Pentingnya ajar baby utk focus was that, nnti bila dia dh toddler, insya-Allah tak susah nk mengharapkan dia buat satu kerja dgn focus dan serius.

 

Focus Baca Qur’an, 2 Pages After Subuh

 

Communicate with Baby

Second fundamental was communication with baby. Sangat penting communication sebab it helps baby to improve his social skill, vocabulary, listening skill, etc. it helps a baby to learn to express his thoughts and opinion, at the same time respect others. Stakat with Muhammad, we play with him, talk about everything with him. And since we learnt that baby learn best thru everything he sees, so at whatever we did, we explained to him. Cam contoh, bila saya nak masak ikan, I showed him how to siang ikan, explained sisik ikan, isi ikan apsal kena buang, etc.  He never took his eyes of me while saye siang ikan sambil cakap ngan dia. Huhu. Dah besar nanti sayang boleh lah tolong masak ikan pulak ye 😉

 

Dalam Oncer (Bouncer) Kat Dapur 😀

 

Reading

Other fundamentals, dah lupa. Huhu. Tp reading was one of the fundamental. Alhamdulillah takat ni Muhammad suka membaca 😀 baru ada 4 buku. Huhu. How do we make reading interesting? We make voices! Kalau ngan Muhammad, bila baca buku, dia suka tgk buku, dan gelak kuat kalau buku tu terbang2 or bunyi2. Aksi terbang dan bunyi kena la di lakukan oleh parent dia. Huhu.

 

Baby loves voices, benda gerak2. Kalau dalam buku black n white, ada satu page tunjuk gambar bee. So buat la bunyi bzzzzzzz sambil terbang2 kan buku tu, tergelak2 dia tgk. Dlm buku mirror me! pulak, dia suka bila tengok lembu pastu ada bunyi ‘moooooooooooo’. Dia sangat suka tengok cermin sambil senyum2, nasib baik ada buku mirror me!, takyah la salu nk kena berdiri depan cermin 😉

 

Mirror Me! Book


To teach baby perihal agama, I need to further seek ustaz lah nampaknya. Adik Muhammad ahmad zahid did memorise and learnt few kitab muktabar. Subhanallah. Tp dari mu’allim2 dia la. Part ni, mmg sy tak pro langsung. Agama adalah bab yg sgt sensitive.

 

I think I need to print pn halimahton ebook and revisit it more often. I wish I can meet her and berguru dgn dia ttg childhood education.. Cume tataw ape jadi, recently I contacted her using number dlm website tu, tp mcm unavailable je 😦 And I think I need to contact majalah anis’ editor to seek for Muhammad ahmad zahid’s parent’s contact. I wud love to interview them and requested them to present in an event ttg parenting.

 

Why All These?

Kenapa saye nak sangat Muhammad kuasai both ilmu dunia dan agama? I wish only for one thing, for he to be anak yg dicintai Allah, pemberi syafaat kepada kami di akhirat nanti, penerang kubur kami di alam barzakh nanti. He is our most precious asset. It is our call to decide where we want to invest him to. And andai Allah izinkan dia menjadi pemimpin Negara macam yg saya idam2kan, itu satu bonus yg sgt berharga! 😀 bukan untuk kebanggaan nak citer satu dunia, tp satu kepuasan dpt membesarkan anak menggunakan kedua tangan sendiri hingga anak itu mampu sampai ke tahap itu.kalau setakat jadi doctor, engineer ke, baik sy takyah jadi housewife. Ehehehe. Ada nada lagak di ctu T_T tak salah kan kita berangan perkara baik? 🙂

 

 

Artikel ini ditulis sebab saya mengidam iPad percuma MySuperKids. Sertai Bengkel Adsense di laman web buat duit online & mulakan gaya hidup sihat dengan vitamin semulajadi ShakleeTrialPack

Advertisements

About Khadeejah Hasmad

Saya Khadeejah, pengedar sah vitamin semulajadi Shaklee. Saya merupakan seorang suri rumah sepenuh masa dan juga WAHM (Working at Home Mother). View all posts by Khadeejah Hasmad

6 responses to “Saya Mahu Tunjuk Ajar Pn Halimahton dari Learnerade.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: