Muhammad’s First Surah

 

Bismillah wa Alhamdulillah
Dah lamaa la nk post tentang Muhammad recite his first surah, tp asek x berkesempatan :PAlhamdulillah dpt capture video Muhammad recite surah al-ikhlas, after his Abiy! πŸ˜€ Sila abaikan suara mak muhammad yg over excited tu ye T_T

kalau flash back, i owe a lot to my parents perihal communicating ngan muhammad. masa muhammad baru lahir, apak salu suruh kitorg borak ngan muhammad, walaupun masa tu muhammad tak bg respon. apak siap ajar dia azan lg. kalau apak borak ngan muhammad, masa tu umur dia br masuk dkt 2 minggu, sampai ketawa la muhammad di buat nya.

pastu ayamng menyahut seruan apak, dia borak ngan muhammad psl lunch nk masak ape la, uncle JJ & auntie Oxy, etc. sy lak borak je random πŸ˜›

apa yg sy notice, baby suke org borak ngan dia w/pn umur dia blm masuk satu minggu. cuma at first, dia tak pay attention sgt, dan dia diaaaam je.

stage baby berborak ngan kita adalah stat bila kita sniri borak ngan dia. memule dia diaaam, dia tgh nk process info bila kita borak. then dia stat senyum2 gelak2. pastu stat bg respon guna bahasa baby cam ‘coo’, ‘goo’, bunyi yg simple2 je.

sume development ni xberlaku dlm masa sehari dua ye. it takes weeks.

pastu dia bg better respon seolah2 dia dh pandai ckp cam org besar! dh reti sebut ‘keee’, ‘att’, etc. kalau abiy dia ckp ‘wooohoo’, immediately dia respon ‘woohooo’ sebijik!

masa dia leh sebut cm org besar tu lah, apak suggest start ajar muhammad surah qul huwallahu ahad. cara nya ialah dgn sebut satu suku kata, satu suku kata kat muhammad. bukan sekali sebut, dia akn sebut ikut kita. dia akn cuba. sebab baru jumpa suku kata baru kot. then after few attempts, alhamdulillah dia blh complete baca surah al-ikhlas!! with the aid of his abiy la ofkos πŸ˜‰

oh smoga muhammad nanti menjadi penerang kubur kami di alam barzakh, pemberi syafaat kepada kami di akhirat nanti. ameeen..

sy sebagai emak nye sah2 la excited. hehe. tapi tetap tegas berkeputusan, saye takkan rush anak saye utk khatam qur’an di usia muda. let it be in natural way. oh, then only i realize, parents sepatutnya pandai ambil peluang utk ajar anak mereka tru play.

pembelajaran tak bermakna duduk diam2 satu tempat, then dgr cikgu ajar. for baby, we need to be mooooooore creative and mooooore funny to our baby. huhu. dan sy takmo set masa cam, ok lepas maghrib, wajib baca itu ini kat muhammad. i believe, unstructured play time is more efficient utk ajar baby apa2 mnde lah yg kite nk ajar dia.

that was what i read from the book ‘einstein nv used flash cards’, and ebook 28 steps to genius, tulisan pn halimahton yusof, a mother of 5 prodigies yg salah sorang anak dia sufiah yg femes dulu tu.

sooo, nx step., kami nak beli kaset nasyid budak2. hehe. dulu saye adalah bukan children-frenly, so, mmg tak pandang langsung kaset budak2 ni. bila dah ada baby, baru ler nak cari. we plan, kalau ada nasyid, ada rhyme dia, nnti kami nyanyi kat muhammad nasyid budak2, and sy boleh nyanyi ayat qur’an pd dia, guna rhyme nasyid tu. hehehe. but yet to find πŸ˜›

hope this post will inspire other new mothers out there. All babies are born genius. tapi kita sbg parents lah yg bertanggungjawab utk cungkil our baby’s genius itu πŸ™‚ lagipun kalau bukan kita yg ajar anak kita dgn penuh kasih sayang, nak harapkan sapa lagi kan? πŸ˜‰ <– (tiru ayat mak :P)

Advertisements

About Firdaus Azizi

Android Die Hard Fan. Gadget Lover. Facebook Marketer. Blogger. Father. Husband. View all posts by Firdaus Azizi

One response to “Muhammad’s First Surah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: